indraaimachines

Met welke machines kunnen schroeffunderingen gemonteerd worden?

Schroeffunderingen vormen een innovatief en duurzaam alternatief voor traditionele betonfunderingen. Vooral op het gebied van de montage verschillen deze twee funderingsprocessen. Waar betonfundering alleen gerealiseerd kan worden door middel van een betonwagen, zijn voor de installatie van schroeffundamenten indraaimachines nodig.

Deze machines kunnen in een groot aantal varianten en uitvoeringen ingezet worden. We laten je graag kennismaken met de verschillende mogelijkheden.

Handmontagemachines

Binnen de handmontagemachines maken we onderscheid tussen 100% handmatige machines en elektronische handmontagemachines.

Handmatige machines
Allereerst kunnen schroeffunderingen handmatig worden ingedraaid met de montagesleutel. Deze montagesleutel is eenvoudig te gebruiken zonder stroom of hydraulische aandrijving. Deze montagewijze is geschikt voor het indraaien van de kleinere types schroeffundamenten (U- en G-serie) die m.n. worden gebruikt voor DHZ en semiprofessionele toepassingen.   

Elektronische handmontagemachines
De elektrische handmontagemachine wordt beschouwd als het instapmodel voor professionele bouwtoepassingen. Hiermee kun je op een eenvoudige wijze schroeffunderingen installeren voor een relatief lage investering. Een elektrische handmontagemachine bestaat uit een aandrijfeenheid, beschermings- c.q. positioneringsbeugel en een telescopische draaimomentsteun.

Dit type machine is zeer effectief doordat deze enerzijds door één persoon bediend kan worden en anderzijds een eenvoudige en professionele fundering mogelijk maakt. Het grote voordeel hierbij is dat deze machine op zeer smalle en moeilijk toegankelijke bouwlocaties te gebruiken is. De machine is handzaam, compact en kan gemakkelijk vervoerd worden.

De indraaimomenten van onze actuele handmontagemachines variëren van  3600-5000 Nm (KRE 20) en 8000 Nm (KRE 25). Hiermee kunnen, afhankelijk van de bodemstructuur, schroeffundamenten van vrijwel het gehele Krinner standaardprogramma worden gemonteerd.

Ondanks de elektrische aandrijving, dient u wel met lichamelijke inspanning rekening te houden.

PNL/Krinner biedt twee types elektrische machines aan: de KRE 20 en de KRE 25. Deze laatste is alléén beschikbaar op huurbasis en voor exclusieve PNL/Krinner partners.  

Krinner-modellen KRE 20 + SC en KRE 25 + SC

 • Geringe investering
 • Makkelijk te transporteren
 • Geschikt voor moeilijk bereikbare montagelocaties
 • Geschikt voor fundamenten met een diameter tot en met 140 mm en een buislengte van 1600 mm
 • KRE 20 + KRE 25 voorzien van Smart Cap (= digitale indraaimoment registratie)

Handmatige montagemachines zijn gemaakt voor het handmatig indraaien van schroeffundamenten.

 *alléén beschikbaar voor PNL/Krinner partners

Hydraulische rotator

Voor bedrijven waarbij een grondverzetkraan al tot het standaard machinepark behoort, zijn hydraulisch gestuurde aanbouwdelen voor het indraaien van schroeffundamenten ideaal voor een optimaal machinegebruik. Dit kan een rotator zijn of een zogenaamde makelaar. De rotator is relatief gunstig in aanschaf, kan optimaal gebruikt worden bij montage van lange schroeffundamenten en heeft een indraaimoment tot 20.000 Nm.

Maar de rotator biedt nog meer voordelen. Door een verschuiving op de hydraulische inschroefbevestiging lijnt deze zichzelf automatisch uit in de x-richting en op die manier ondersteunt hij mechanisch loodrecht schroeven. 

Bovendien kunnen met dezelfde unit voorboorwerkzaamheden worden uitgevoerd. Rotators zijn daarom bijzonder geschikt wanneer de grond erg hard is, in extreme gevallen zelfs rotsachtig, of wanneer er bouwplaatsen zijn op hellingen die alleen met behulp van een graafarm kunnen worden bereikt.

Krinner-modellen KRB 60* en KRB 250*

 • Gunstig in aanschaf
 • Geschikt voor harde grondlagen
 • Ook geschikt voor lange Krinner schroeffundamenten
 • Passend op elke grondverzetkraan
 • Opgeleid personeel verplicht
 • Digitale indraaimoment registratie

Een hydraulische rotator is vooral zinvol wanneer een grondverzetkraan tot het standaard machinepark behoort.

 *alléén beschikbaar voor PNL/Krinner partners

Hydraulisch montagegereedschap

De makelaar biedt in principe dezelfde voordelen als de rotator, maar een nog grotere montage nauwkeurigheid. De slede-geleiding zorgt ervoor dat zeer nauwkeurig en verticaal inschroeven mogelijk is met kleine montagetoleranties. Bovendien kunnen de indraaikrachten nauwkeurig worden gecontroleerd en kan het voorboren ook uiterst nauwkeurig worden uitgevoerd. 

PNL/Krinner biedt met de KRL een prima machine in deze categorie. De KRL heeft een indraaimoment van 15.000 Nm.

Krinner-model KRL*

 • Optimaal en nauwkeurig monteren
 • Snelwisselkoppeling
 • Geschikt om voor te boren
 • Geringe investering (indien grondverzetkraan beschikbaar)
 • Verhoogt de flexibiliteit van de grondverzetkraan
 • Digitale indraaimoment registratie

Net als bij de rotator is de makelaar een aantrekkelijke optie als u uw eigen grondverzetmachine optimaal wilt gebruiken. De rotator biedt bovendien de hoogste precisie bij de montage van schroeffundamenten.

*alléén beschikbaar voor PNL/Krinner partners

Zelfrijdend rupsvoertuig 

Makelaar geleide montagemachines zijn ook leverbaar als zelfrijdende rupsvoertuigen. Ze overtuigen niet alleen met hun montage gerelateerde precisie bij de montage, maar ook met hun wendbaarheid en lichtgewicht. Op deze manier kunnen smalle bouwplaatsen die het gebruik van grote graafmachines niet toelaten, probleemloos worden bereikt zonder grote schade aan de grond te veroorzaken.

 Het relatief lage gewicht van slechts 1.150 kg heeft als voordeel dat dit rupsvoertuig eenvoudig kan worden getransporteerd met een standaard aanhanger.

De KRD 30 is representatief voor deze categorie. De machine heeft een indraaimoment van 8.000 Nm en kan in de rijrichting worden gebruikt tot een helling van 15°.   

Krinner-model KRD30*

 • Compacte afmetingen: 2,04 x 0,90 x 2,08/2,40 m (= L x B x H)
 • Lichtgewicht: 1.150 kg.
 • Krachtig: 8000 Nm indraaimoment
 • Optimale montageprecisie door de slede-geleiding (makelaar)
 • Geschikt om voor te boren en te monteren
 • Efficiënte montage – tot 150 componenten per dag
 • Digitale indraaimoment registratie

Deze KRD30 is met name zeer geschikt voor de montage van de
Krinner series V76 x 3.6 / V89 x 5.0 en V114 x 5.0.

*alléén beschikbaar voor PNL/Krinner partners

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze machines en ons (hand)gereedschap of wilt u advies bij het maken van de juiste keuze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

U kunt ons telefonisch bereiken (013 – 536 00 60) of via e-mail (info@pnl.nl).

Waar kunnen we u bij helpen?

Wilt u meer informatie over onze machines en ons (hand)gereedschap of wilt u advies bij het maken van de juiste keuze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
contactlink