Veelgestelde vragen

Uw vragen over schroeffundamenten

Wat is een schroeffundament?

Schroeffunderingen zijn gemaakt van staal en in de regel voorzien van een corrosiebestendige thermisch aangebrachte zinklaag. Schroeffunderingen kunnen handmatig of met elektrisch of hydraulisch indraaigereedschap worden geïnstalleerd.Door het indraaien wordt de grond zijdelings verplaatst en verdicht. Dit geeft de schroeffundering zijn stabiliteit en kan lasten opnemen die niet onderdoen voor een traditionele betonfundering.

Kan ik de schroeffundamenten in alle bodemsoorten gebruiken?

In principe wordt de schroeffundering pas de fundering als deze in de grond is aangebracht. Daarom is de grondsamenstelling van de bodem een ​​essentiële factor voor de stabiliteit van de fundering. In principe kan het product in vrijwel alle grondsoorten worden toegepast, ook in rotsachtige bodemstructuren. Hiervoor is echter voorboren noodzakelijk. Voorzichtigheid is geboden bij agressieve of vervuilde bodem. Een geologisch bodemrapport geeft informatie over de aard van de bodem en het draagvermogen; dit dient bij de planning van de fundering in acht te worden genomen. Een chemische bodemanalyse, die vaak onderdeel uitmaakt van het geologisch rapport, levert bruikbare gegevens op over de agressiviteit van de bodem. Hieruit wordt duidelijk of het gebruik van schroeffundering wel of niet tot de mogelijkheden behoort.

Hoe bepaal ik het aantal benodigde schroeffundamenten?

Het benodigde aantal en type schroeffundament is afhankelijk van de bodemstructuur en de op te nemen lasten. Wij adviseren u om ons hierover te raadplegen.

Hoe wordt het schroeffundament gemonteerd?

Afhankelijk van het te gebruiken type schroeffundament zijn er verschillende schroefmachines beschikbaar. Deze variëren van elektrisch aangedreven handdraaimachines tot hydraulische voertuigen of aanbouwdelen voor graafmachines en bouwmachines. Krinner ontwikkelt en vervaardigt haar montagegereedschap zelf, voor kleine schroeffundamenten is het ook mogelijk om handmatig met een indraaisleutel in te draaien.

Kan ik de montage zelf doen?

In principe wel. Voor minder veeleisende toepassingen zonder statische controle kunt u de montage zelf doen.

Hetzij handmatig met een indraaisleutel, hetzij met een elektrische montagemachine. Deze machines of gereedschappen kunt u aanschaffen of huren tegen een aantrekkelijk tarief. Dit kan via PNL of één van onze samenwerkingspartners.

Voor veeleisende toepassingen (zoals bij de fundering van bijvoorbeeld een woon-infra unit) adviseren wij om een specialist in te huren.

Waar kan ik schroeffundamenten voor mijn project verkrijgen?

Wij leveren in geheel Nederland dus u kunt uw schroeffundamenten rechtstreeks bestellen bij PNL.

Moet de grond worden verplaatst of beton gestort worden bij het gebruik van schroeffunderingen?

Nee, het funderingssysteem werkt zonder grondverzet en zonder beton. Bovendien wordt het grondoppervlak op de montagelocatie vrijwel niet beschadigd doordat onze montagemachines compact, krachtig, licht en wendbaar zijn. Meer voordelen van het schroeffundament vindt u hier .

Kan ik een schroeffundering na demontage opnieuw gebruiken?

Hergebruik is in principe mogelijk, maar alleen als het fundament onbeschadigd is. Dit dient per geval te worden beoordeeld. Als de schroeffundering niet meer bruikbaar is, kan het onderdeel als duurzaam product worden gerecycled. Op deze manier wordt de schroef alsnog hergebruikt.

Hoe verloopt de procesplanning tot aan de montage van het schroeffundament?

Voor een goede planning van de schroeffundering, is het in de eerste plaats essentieel om een geologisch rapport (bodemrapport) van de bodemstructuur te laten uitvoeren. Met deze resultaten en de eisen van de op te nemen lasten (verticaal en horizontaal) wordt een funderingsplan gemaakt. Vervolgens worden op de bouwlocatie, indien gewenst, belastingtests uitgevoerd om de toepasbaarheid van het product te waarborgen. Pas dan worden de schroeffunderingen daadwerkelijk geplaatst. Dit duurt vaak niet langer dan een dag en zorgt ervoor dat de fundering direct kan worden belast.
Een gedetailleerd overzicht van het projectproces vind je hier.

Waar kunnen we u bij helpen?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van circulair funderen bij uw bouwproject?
Wij adviseren u er graag over. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

contactlink

Waar kunnen we u bij helpen?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van circulair funderen bij uw bouwproject? Wij adviseren u er graag over. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!
contactlink